Skupno število ogledov strani

četrtek, 25. april 2013

ŠOLSKI EKOVRT


V spomladanskem času je na vrtu potrebno opraviti veliko opravil. Ker veliko otrok danes vse več časa preživi za računalnikom in imajo vse manj stika z naravo in tudi s pridelavo hrane,  jim v šoli pomagamo, da bi čutili in razumeli pomembnost narave, varstva okolja in medsebojnega sodelovanja.  Obenem je to čudovita popestritev šolske okolice in zanimiv učni poligon za otroke - spoznavanje rastlin, pridelkov, vrtnih prebivalcev, procesov v naravi, kot tudi rokovanje z orodjem in z zemljo. S podobnim delom smo se srečali tudi v podaljšanem bivanju, kjer smo se najprej pogovorili o tem, ali imajo učenci doma vrtove in kako pomagajo pri opravilih na njih. Malo smo se pogovorili tudi o rastlinah, ki jih na vrtu gojijo ter o orodju, ki jim je pri tem v veliko pomoč. Pozornost smo namenili avtohtonim slovenskim semenom, ki so nam jih zapustili naši predniki.

V okviru ustvarjalnega preživljanja prostega časa smo se najprej lotili priprave z lesom ograjeno gredice, iz katere smo odstranili plevel in suho travo ter kamenje. Pomagali smo si z vrtnim orodjem. Nato smo naredili ozke brazde  in vanje nasuli različna semena, ki smo jih nato zasuli z zemljo. Posejali smo semena naslednjih avtohtonih slovenskih rastlin: ajda, čebula, repa, korenček, zelje in nizek fižol. Na koncu smo posejana semena dobro zalili ter za vsako vrsto smo pripravili tudi tablico z napisom, katero seme smo posejali na katerem območju.

Sedaj bomo naš vrtiček vsak dan skrbno zalivali ter opazovali kdaj bodo  na plan pokukale prve rastline. Rastline bomo tudi merili in rezultate bomo vpisovali v razpredelnico. Kako je potekalo naše vrtnarjenje si lahko pogledate tukaj.





Pri spremljanju rasti vpisuj ugotovitve v učni listič.

Več o akciji Sejemo slovenska avtohtona semena si lahko preberete na tej povezavi.

petek, 19. april 2013

INTERNETNE STRANI ZA OPB


Na spodnjih internetnih povezavah najdemo veliko idej za ustvarjanje, razvedrilo, zabavo ter nalog za utrjevanje učne snovi.


kidsweb.de



http://www.disney.co.uk/disney-junior/art-attack/



http://www.otroci.org/



http://www.dltk-kids.com/



http://www.pjesmicezadjecu.com/online-igre/crtanje.html








MISELNI VZORCI V OPB


V NAŠE KRAJE JE PRIŠLA POMLAD

Pri samostojnem učenju so otroci ob tematskem sklopu pomlad podajali veliko različnih asociacij (slika 1). Te asociacije smo nato uredili in izdelali naslednji miselni vzorec (slika 2) v programu X Mind. Osnovne značilnosti o tem programu si lahko preberete na tej povezavi.

Slika 1


Slika  2

NAŠ OBIČAJEN DAN V PODALJŠANEM BIVANJU

Galerijo našega dogajanja v podaljšanem bivanju si lahko ogledate tukaj.

Najprej se po napornem pouku odpravimo na kosilo.

Ko so naši trebuščki polni, se malo sprostimo na svežem zraku.





 

















Sledi samostojno učenje, opravljanje domačih nalog ter sodelovanje v raznih natečajih.




Po nalogi je čas za ustvarjalno preživljanje prostega časa, kjer likovno, literarno, plesno in glasbeno ustvarjamo.